MERETE WIGER

 PRISER
 DRAMATIKK

 skrift.no er ein del av
 Litteraturnettet

(Debut under psevdonym Stella Danner) Gyldendal 1955

Så låste hun seg inn, roman, Gyldendal 1957

Judith og treskjæreren, roman, Gyldendal 1958

- grensen, roman, Gyldendal 1965

Et lite stykke bortover gaten, noveller, Gyldendal 1968

Romanen om Maria Sholovski, Gyldendal 1970

Slik spiller mødrene våre liv, roman, Gyldendal 1974

Reisen til det hellige land, roman, Gyldendal 1977

Hjemme bra, men borte best, noveller, Gyldendal 1980

De uovervinnelige, tre enaktere og et hørespill, Gyldendal 1983

Min amerikanske kusine, roman, Gyldendal 1984

Tåreklumpen, barnebok, Eide 1989

Jenta som ikke kunne si nei, barnebok, Eide 1991

Miss M: Tanker om dette og hint, Trysil-forlaget 1995

Skudd fra klar himmel, roman, Kulturforlaget BRAK 1997

De uovervinnelige: Enakterne ble dramalest på Den Nationale Scene i Bergen 1.3.80. Hørespillet ble sendt i NRK i 1982.
Tåreklumpen ble vist på tv i 1992 og som reprise i august 1993.

Representert i følgende antologier:

Nyere perler i prosa, Den norske Bokklubben 1975

Vestlandsdiktarar, Det Norske Samlaget 1978

Eros beretter, Den norske Bokklubben 1980

Kjærlighet i rosebedet, Grøndahl 1981

Kom skal vi lese, skolebok 6. klasse, Gyldendal 1982

Gjennom kvinneøyne, Universitetsforlaget 1982

Liv og lagnad, møte med forfattere fra vårt eget århundre, lesebok, red. Ottar Lundstøl, Lunde forlag 1985

Contemporary Norwegian Prose Writers, Universitetsforlaget 1985

Du og je, Hedmark forteller for barn, Oplandske Bokforlag 1989

Solørboka, Solørforlaget, 1992, 1993, 1994 og 1995

Kverndokken: norsk lesebok for 2.kl. Gyldendal 1994

Ser du meg nå - Hedmark Forfatterlag 1995

Prosjekt nøkkeltekster, Ungdomsteatret, gitt ut av 4 H og Norges Bygdeungdomslag 1996

Har forøvrig skrevet et stort antall epistler og kronikker i tidsskrifter og aviser.

PRISER

Fikk i 1956 2.premie for barnehørespillet Æ vil væra dein æ e, som er med i leseboken Kom skal vi lese. (Se nedenfor. Ebba Haslund vant 1. premien.) I dette spillet hadde forøvrig Liv Ullmann sin radiodebut!

Vant samme år den norske førsteprisen i en skandinavisk essay-konkurranse utlyst av Vinduet, Bonniers og den danske Vindrosen.
Ble i 1970 tildelt Gyldendals legat for norsk litteratur.

DRAMATIKK

Tilfellet Harriet Grinde vist på Teaterhøyskolens scene på Aker Brygge sommeren 86 i regi av Det Åpne Teater, med Juni Dahr i titelrollen. 18 ganger for stort sett fulle hus i sommervarmen. Fine kritikker. Invitert til Festspillene i Bergen i 87, vist på Lille Scene 5 ganger. Invitert til Mc.Carters Theatre i Princeton, New Jersey, USA, vist der fem ganger, september 89. Oppført på Trøndelag Teater, Teaterloftet, hele oktober 1989. Instruktør: Eva Røine.

I himmelen et døgn med deg, en satire over amatørteater-organiseringen i Norge, vist som verkstedteater på amatørteater-festivalen i Lillehammer 1986. Samproduksjon Det Åpne Teater og Hedmark Teater. Instruktør: Eyolf Soot Kløvig.

Noen hørespill, sendt i NRK. (Første hørespill ble sendt så tidlig som i 1951 og het Ungdom. Titelen var ironisk ment. Det finnes ikke nå, verken på bånd eller i bok. Gerda Ring hadde regien.) Enaktere dramalest på DNS, også i bokform. Se listen over utgitte bøker.

Det primitive teater
(= Grue Finnskog Ungdomslags teatergruppe) har på Skogheim vist:

1984: Finnskogjinta som ingen kunne målbitte. Bygget på to eventyr av Asbjørnsen og Moe, dramatisert av Merete Wiger. Båndlagt til 1999 av Norges Bygdeungdomslag og 4H.

1985: Romeo og Julie, folkekomedie om motsetninger mellom innflyttere og de innfødte på Grue Finnskog. Små innslag av William Shakespeare. Dramatisert av Merete Wiger, med bidrag fra alle de medvirkende. Ble i 1991 også spilt av Flower Power ungdomsteater i Halden. Ble i mars og september 1995 spilt av TIRK-teatret i Groruddalen. Båndlagt til 1999 av Norges Bygdeungdomslag og 4H.

1986: Den Stundesløse, adapsjon for lokale forhold av Merete Wiger. Vielgeshrei omskapt til kultursjef i Lilleby. Ble i 1991 spilt også av Von Teaterlag, Nord-Trøndelag. I 1992 også av Valestrand amatørteater I 1992 også av Hallingdal Teaterverksted I 1993 spilt av Hedalen u.l.teatergruppe. I 1995 spilt av UL Bard i Møre og Romsdal.

1987: Hvem tåler ikke Liv Ullmann, folkekomedie av M.Wiger. Ble i 1991 spilt også av U.L. Frihug på Møre. I 1991 også av teatergruppa i Luster U.L., Sogn. I 1993 satt opp av gruppa TeNord i Oslo. I 1996 spilt av Omastrand U.L. i Hardanger.

1988: Tyrolersommer på Skogen, musikal. Adapsjon for lokale forhold ved Merete Wiger. Grue Finnskog Sangkor medvirket.

1989: Mannen som stelte hjemme, folkekomedie av Merete Wiger.

1990: Romeo og Julie, folkecabaret. Ny innstudering av den gamle suksessen. Denne gangen dreide striden seg om ulv eller ikke ulv. 12 sangere fra Grue Finnskog Sangkor med.

1991: Kjære store lille verden eller Banksjefen som forsvant kriminalkomedie av Merete Wiger. En ordfører smugler vin og sigaretter til puben sin i Jotnebygda. Og kommer i klørne på en banksjef som vil ha kommunestyrets tilslutning til utbygging av et gigantisk nytt kjøpesenter. (Enhver likhet med nålevende personer er tilsiktet og bevisst!) Ble i 1993 spilt også av Hurdal Teatergruppe. I 1997 også spilt av Framsteg ungdomslag, Nord-Torpa.

1992: Ny-premiere på Finnskogjinta som ingen kunne målbitte.

1993: Spillet om innvandrerne av Merete Wiger. Stykket handler om den finske innvandringen til Norge.
Utespill på Finnetunet:

1994: Spillet om innvandrerne. Samarbeid mellom Det Primitive Teater og Hedmark Teater. Regi: Bente Erichsen. Musikk: Øivind Roos. Vist tre ganger i juni/juli.

1995: Spillet om innvandrerne, for tredje år på rad, andre gang som utespill, denne gang i regi av Harald Hoaas, Hedmark Teater. Vist to ganger.

1996: Spillet om innvandrerne, regi Harald Hoaas. Vist to ganger.

En litt utdypende karakteristikk av Merete Wigers manuskripter for amatørteatret - som alle har vært oppført av DET PRIMITIVE TEATER på Grue Finnskog:

Finnskogjinta som ingen kunne målbitte er bygget på de to eventyrene Prinsessa som ingen kunne målbinde og Askeladden som fikk prinsessa til å løgste seg av Asbjørnsen og Moe. Stykket tar bare en halvtimes tid, men kan forlenges med fest og spill ved hoffet. Det bør tilpasses lokale forhold og gir rikt spillerom for fantasifulle innslag, særlig med Per og Pål som to innfule innbilske knarker. Ble spilt av DET PRIMITIVE TEATER på Grue Finnskog i 1984 og 1992 og med kjønnsbytte i 1995, som et ledd i feiringen av Grue Finnskog Ungdomslags teatergruppe. I Bergen var tittelen Bjørgvinjenta som ikke kunne målbindes. (Ble ikke spilt p.g.a. sykdomsforfall.) Kan ikke settes opp av andre enn medlemmer i Norges Bygdeungdomslag og 4H før 1.1.1999.

Romeo og Julie (og ulven) er en folkekomedie om motsetninger mellom innflyttere og de innfødte på Grue Finnskog. Små innslag av William Shakespeare. Første gang stykket ble spilt av DET PRIMITIVE TEATER på Grue Finnskog, i 1985, dreide striden mellom Romeos og Julies familie seg om sau eller ikke sau. Da stykket ble spilt om igjen i 1990 endret dramatikeren konflikten, slik at striden denne gang gjaldt ulv eller ikke ulv. Rimelig de to unge ikke får lov til å gifte seg, når Julies foreldre vil frede ulven, mens Romeos familie holder sauer! Men - i motsetning til hos Shakespeare går det bra til slutt. Spilt også av Flower Power Ungdomsteater i Halden og av TIRK-teatret i Groruddalen. Kan ikke settes opp av andre enn medlemmer i Norges Bygdeungsomslag og 4 H før 1.1 1999.

Den Stundesløse (kultursjefen). Dette er en adapsjon av Holbergs morsomste og oftest spilte komedie. Den Stundesløse er et innviklet stykke å gi seg i kast med for amatører. Vår versjon er en forenklet og aktualisert utgave av Holbergs skuespill. Vielgeschrei er omskapt til kultursjef i Lilleby. Utenom DET PRIMITIVE TEATER har fem andre amatørteatergrupper i landet laget forestilling på grunnlag av vårt manuskript.

Hvem tåler ikke Liv Ullmann. Løssluppent lystspill om Janteloven. Spilt både på Møre, i Sogn, og av Nordmørslaget i Oslo - foruten på Grue Finnskog.

Tyrolersommer på Skogen. Adapsjon for lokale forhold. Musikalen gjorde stor lykke da den ble spilt på Skogheim, Grue Finnskog. Tilstrømningen var stor. Manuskriptet finnes bare i Merete Wigers private arkiv, og må renskrives før det eventuelt sendes ut av huset. For betaling kan dette gjøres. Forutsett at man har en begavet komiker til å spille Leopold på vertshuset Den hvite elgen + et sangkor, er suksessen sikret!

Alle øvrige manuskripter for amatørteatret formidles av
Noregs Ungdomslag
postboks 414 Sentrum
0103 Oslo.

Pris pr. oppført forestilling: kr. 350.-. (!)

Mannen som stelte hjemme. En moderne folkekomedie. Handler om den arbeidsløse gubben som ikke engang kan koke poteter til kjerringa når hun kommer sliten fra jobb. Og den gode, men handicappede mannen, som steller fint for kone og barn. Samt om odelsjenta, som plutselig får kallet og vil studere til prest og gjerne ender som bisp. Altså en særs aktuell kvinnesak, som spesielt bygefolk burde fòres med. For som kjent henger det gamle kjønnsrollemønstret ennå så sterkt i på landsbygda at jentene emigrerer og bare gammelungkarer blir tilbake.

Kjære store lille verden eller Banksjefen som forsvant. Sørgelig aktuell kriminalkomedie om en ordfører som smugler vin og sigaretter over grensen og kommer i klørne på en glatt og bedragerisk banksjef. Banksjefen presser ordføreren til å manipulere kommunestyret, slik at den vakre Duelunden står i fare for å blir utbygget til et gigantisk multi-mega-kjøpesenter. Enhver likhet med nålevende personer er tilsiktet og bevisst. Ble i 1993 spilt også av Hurdal Teatergruppe.

I himmelen et døgn med deg, en satire over amatørteater-organiseringen i Norge, vist som verkstedteater på amatørteater-festivalen i Lillehammer 1986. Samproduksjon Det Åpne Teater og Hedmark Teater. To profesjonelle skuespillere og tre amatørspillere var med. Instruktør: Eyolf Soot Kløvig. Daværende sjef for Hedmark Teater ønsket samarbeid med forfatteren om videreutvikling av dette manuskriptet, men hun fant forslagene hans til endringer nærmest uforståelig dumme og brøt kontakten.

OM MERETE WIGER:
 Litteraturnettet
 Norsk Forfattarsentrum
 Forfattarkatalogen    Tidsskriftet  'Forfatteren'    Spelkalender    lind.no  

webmaster@skrift.no (Idar Lind)