Rannveig Jetne Haga


Inger Bråtveit - Jens K. Styve
Annelill Flaamo - Roy-Morten Østerbøl
Ragnhild Vik Nilsen - Anja Ha Oterhals
Rannveig Jetne Haga - Helge Gabrielsen
Endre Lund Eriksen - Guri Sandvik


 

HØYTTALERNE SKRIKER

Selv om lokalet er fullt får jeg øye på deg med det samme jeg kommer opp trappa. Det er bare deg ved bordet ditt. Du sitter tilbakelent i en sofa med en røyk i munnen. Nå har jeg sjansen. Hemningene mine glir bort i høy musikk og alkohol. Jeg går rett bort til bordet ditt og setter meg. Jeg bøyer meg over bordet, nær deg og spør hvordan det går. Du roper tilbake i øret mitt at det går bra, men... Resten hører jeg ikke. Det forsvinner i musikken og i pusten som er så nær at den beføler øret mitt. Jeg nikker i håp om at det er på sin plass. Du lener deg tilbake i sofaen og ser på meg med røde øyne.

Jeg går ned for å kjøpe en øl. Da jeg kommer tilbake, sitter du i en heftig samtale med en jente ved siden av deg. Hun har et stort smil klistret til fjeset og sitter på kanten av sofaen, klar til hvasom helst. Hun har musefletter og en liten ransel på ryggen. Dere hører hverandre selv om høyttalerne skriker.

Jeg setter meg ned ved bordet igjen. Kanskje vil du gi meg en ny sjanse, du har ikke vist noe tegn på at du vil bli kvitt meg. Jeg er tålmodig med deg nå, det fortjener du. Jeg kan sitte her en stund og sippe øl og røyke. Takk og pris for røyken. Jeg lar deg bevise for meg at du kan gjøre som du vil. Jeg er over den tåpelige sjalusien. Foten min tramper kun fordi jeg nyter musikken.

 

 

 

GJENKLANG

Jeg hører deg komme i gangen samtidig som klokka slår fire. Jeg gynger i takt med slagene. Klokka blir stille. Jeg hører deg stå i døråpninga. Du stiller deg ikke ved gyngestolen og tar handa mi i di. Du stryker meg ikke over rynkene med klamme hender. Jeg hørte deg komme. Jeg snur meg mot døra for å se om du ble stående der. Men ved døra er det ingenting, bortsett fra tøfler.

Kaffen er klar. To kopper står på det lille bordet imellom stolene. Jeg følger med stien som leder opp til huset. Den er tom. Telefonen ringte lenge i går. Rakk den ikke. Hører ikke så godt lenger. Lå i senga. Kanskje ringte den ikke. Kanskje ringer den nå.

Jeg lukker øynene. Konsentrerer meg. Stille.

Klokka slår fem. Du kommer i gangen. Jeg hører at du tar tøflene på. Du står i gangen og venter. Snart kommer du nær meg og stryker meg forsiktig mens du forteller meg hvordan dagen din har vært. Kaffen din? Den er kald den. Det er fordi du venter så lenge. Da blir kaffen kald.

Klokka slår seks. Jeg hører skritt i gangen. Jeg sier: koppen din er tom. Jeg helte kaffen ut. Det blir stille. Jeg stirrer på stien helt til den blir utydelig og øynene mine ikke klarer å se lenger. Etter en lang stund våkner jeg. Sola sender skarpe stråler inn i rommet. Strålene avslører hver krok av støv. Varmen presser fram en lukt som har satt seg fast i rommet. I gangen kommer du ikke.

 

 

 

Å TOGREISE

I vinduet ser jeg landskapet passere. Jeg lener meg tilbake i den myke stolen. Jeg er på vei en plass. Jeg er ikke lenger hjemme hvor jeg må konversere og prestere. Jeg er ikke fremme hvor jeg må møte det nye, det ukjente. Jeg er i pausen. Jeg lukker øynene og kjenner togets rytme. Tankene gir meg en pause, men ikke lenge. Navnet mitt gjentar seg rytmisk i hodet: Line, Line, Line. Korte og lange, høye og smale liner blir hvisket og hylt i øret. Line, hvisker mamma. Line! kjefter Pappa. Line? spør Markus.

De overdøver togets døsende rytme. Jeg er på vei, men navnet mitt forfølger meg.

 

 

 

OM DU GÅR

Det er ingen lek. Om du går ut den døra så er det over. Hvis ikke du snur deg. Men etter dørstokken er det ingen vei tilbake. Hvis ikke du snubler og jeg må springe og hjelpe deg opp. Fortsetter du likevel så er det slutt. Hvis ikke du blir såret og forstår at du må snu. Forstår du ikke det er det ingen håp. Hvis ikke du brekker noe og virkelig ikke kan gå. Det ville ikke være det samme om du haltet. Kanskje blir du da sliten etter å ha gått halvveis. Kanskje ville du snu deg og spørre om min hjelp. Da kan jeg ta et stramt tak rundt livet ditt og støtte deg, slik at vi to kan gå over dørstokken sammen.

© Rannveig Jetne Haga
E-mail: rannveig@student.uit.no