Nyheter

Om SIT

1910-2021:

Medlemmer
Verv
Teateraktivitet
Video, lyd, tekst
Revyhistorie
Visehefter
Indre liv

Om nettsidene

Kontakt ossSkubidi (UKA 1973)


<<< Åja (UKA 1971) --- Sirkuss (UKA 1975) >>>


Last ned visehefte
(4,7 MB)


Fra Vår egen lille verden

Skubidi (1973) var i enda større grad «reint» teater enn forgjengeren. Instruktøren Ola Moum var rekruttert fra SITs egne rekker, og revyen hadde tydelige spor etter hans og det øvrige teater-Norges våknende interesse for Bertolt Brecht. Forestillinga hadde en «hovedperson» i form av en benk, og de fleste skuespillerne hadde faste roller. Tekstlig bar revyen preg av dyktige forfattere med politisk engasjement. Av uvisse årsaker skulle denne revyen bli den foreløpig siste som avfødte store slagere («Trondhjæm, Trondhjæm, nå reise ingen fra dæ» og «Dobbeltrænsa»).


Den tradisjonelle Osloturnéen ble droppet i 1973, UKE-daljen har en hagebenk som motiv, Det var den sentrale kulissen som  var en viktig "gjennomgangsfigur" i revyen.  Benken var laget med masse "snurrepiperier" som dekorasjon. Det medførte at på en forestilling satt en av skuespillerne, Sverre Aam. seg fast med bukseselene i selve benken, og det var ikke mulig å komme løs. De øvrge skuespillerne på scenen improviserte i mellom 5 og 10 minutter mens de forsøkte å få ham løs, men publikum syntes ikke dette nummeret var spesielt morsomt.

UKA´73 ble truffet av den store demokratiseringsbølgen. Det ble stadig arrangert allmøter slik at alle skulle være med å bestemme. Alle UKE-daljer ble utstyrt med "bånd", noe som tidligere bare var forbeholdt de som var direkte involvert i revyen. Men fortsatt var det SITs farger, rødt og svart, som ble brukt for revy-gjengene. SIT mistet også et av sine gamle privilegier. Tidligere fikk alle skuespillere (men ikke scenearbeidere forøvrig) en drink servert på scenen umiddelbart etter hver forestilling. Man kunne ikke "spare opp" drinkene. De skulle fortæres der og da omtrent som rom-skjenkingen i den engelske marinen. I 1973 ble det slutt på denne frynsegoden som i budsjett og regnskap hadde gått under betegnelsen: ekstraforpleining.

I følge et medlem av forfatterkollegiet var det fulle navnet på revyen: "Skubidi - eller hvordan vi lærte oss å holde ryggen rak og blikket fritt se det er bra!". Ser man godt etter på plakaten står hele navnet der. Forfatterkollegiet hadde mange idéer som måtte oppgis etterhvert. En idé var en "instant parkeringsplass". En byplanlegger skulle trekke en dings opp av lomma og vips hadde man en parkeringsplass. Kulissesjef Kees Iestra jobbet dag og natt i lang tid. Han satset på trykkluft som skulle blåse opp en gummibåtliknende sak. Forfatterkollegiet måtte motstrebende gå med på å stryke nummeret da "parkeringsplasten" ble demonstrert. To mann måtte bære inn utstyret og det tok 5 min å få den til å folde seg ut. Det som en gang syntes å være en god idé, viste seg å være det motsatte.

Dekknavnet var To-to-ba

Tor Gunnar Heggem skrev et Præludium og et Postludium og John Egil Brekke var komponisten. Disse var ikke tenkt å skulle være med i revyen, men var nærmest for en "overskuddsfenomen" å regne. UKEstyret var imidlertid så begeistret for Præludiet, at de insistrte på at dette ble fremført av Pirum før revyen på festforestillingene U-dag, G-dag og Y-dag. Dermed var tradisjonen med Kunstnerisk 9A: Inngangssalme og 9B: Kunstnerisk ved SIT  etablert.

Revyen ble spilt inn på en LP, SULP003 (opplag 1470 eksemplarer). En EP var også i salg under revyen.

TG 2010 Galleri:

Fakta:
Skubidi (UKA 1973)

Framført: Høst 1973
Lokale: Storsalen
UKE-revy
Forfatterkollegiet:
Hans Robertsen
Jon Egil Brekke
Kari Levang Moum
Tor Gunnar Heggem
Tore Hjerkinn
Torfinn Carlsen

Inspisient:
Siri Rørholt Iestra
Terje Christensen

Instruktør:
Ola Moum

Koreograf:
Peter Berg

Kostymegjeng:
Anne Mari Lorentzen
Bjørg Marit Heggem
Edle Utaaker
Eli Hallgren
Eva Ohm
Haavard Gjestland
Inger Aulin
Ingrid Hancke
Kirsti Rye
Kirsti Wanvik
Kristin Brobakke
Marcelle Dons
Marit O. Sørumgård
Mette Handberg
Nina Bang-Larsen
Nina Marstrand
Randi Grønning
Solveig Brekke

Kulissegjeng:
Aksel Brekke
Anne Bryhn Bollingmo
Helge Halse
Jon Lippe
Kees Iestra
Lars Halgren
Lars Søberg
Leif Haugen
Liv Skogen
Marta Knutsen
Olaf Devik
Svein Rasmussen

Musikalsk leder:
Jan Tro

Orkesteret:
Arne Linjordet - trommer
Atle Døssland - trombone
Eirik Lie - gitar
Hans Petter Usterud - trompet
Jan Ivar Bruheim - trombone
Jan Tro - dirigent
Nils Tro - tenorsax
Per Gamre - trombone
Per Husby - piano
Roar Arntzen - barytonsax
Tor Halmrast - gitar
Tor M. Hetland - piano/trekkspill
Tor Ramstad - altsax
Torgeir Døssland - altsax/klarinett
Trond Foss - bass

Rekvisitør:
Bjørn Aasen

Skuespiller:
Annema Sødahl Wessel
Arne Pettersen
Dordi Fiskum
Grete Kværneng
Henrik Marthinussen
Jo Laaveg
Kari Kvaal
Mette Arnstad
Roar Tromsdal
Sissel Granviken
Sverre Aam
Tom Christian Arnulf
Tore Bye
Torfinn Carlsen
Tori Nordbotn


Webansvarlige:
sit-web (a) samfundet.no
og Idar Lind

Rediger


Finner du feil eller mangler? Har du gode ideer? Kontakt de ansvarlige!