Nyheter

Om SIT

1910-2021:

Medlemmer
Verv
Teateraktivitet
Video, lyd, tekst
Revyhistorie
Visehefter
Indre liv

Om nettsidene

Kontakt ossBaccarat (UKA 1917)


<<< Huttetu (1915) --- Jazz (UKA 1919) >>>


Last ned visehefte (0,4 MB).

Lydopptak, nyinnspillinger fra 1967:

Rocamboles vise (med Berent A. Moe)
Trondhjemsvisen (Men det er no´n ganske få detaljer) (med Per Sjølie)


Fra Vår egen lille verden:

Baccarat var, som sine forgjengere, en bearbeidelse av en Kristiania-revy, men Samfundets egne krefter hadde satt et sterkere preg enn tidligere på sluttproduktet. [...] Asbjørn Lindboe [...] satte opp samtlige revyer fra 1917 til 1927.


Fra Studentersamfundet i Trondhjem gjennem 25 år:

Høstsemestret blev «Baccarat» opført som den viktigste del av arrangementet ved den første studenteruke. Den inspirerende instruktør var Asbjørn Lindboe. Av nye studenterskuespillere la man straks merke til en helt «fersk», Hans Jacob Nilsen fra Fredrikstad. Han spilte Rocambole, hvilket ikke var uten følger. Han fikk beholde navnet i årrekker (foto til venstre, med Leif Støren). Asbjørn Lindboe var fin som «Spiker´n» og «Excellencen». Gjennemgangsstudenten Max spiltes av Finn Børsum (foto under til høyre, med Adolf von Krogh), som kom utmerket fra det. Teatersjefen A. M. Lund, var Fanden selv, med Himberg-Larsen som hovmester. Uforglemmelige kvinneskikkelser var Adolf von Krogh som «Rovedderkoppen», Leif Støren som «Albertine» og overlærer Blehr som «Gina o´Seljord». Arne Solem sang storartet ulljobbare Lindstrøms vise.

«Baccarat» var den første store revysuksess, som bragte studentene i Trondhjem ry landet over. Den var ikke bare en «omplantning» av Kristianiastudentenes revyer, men var i det vesentlige original, skrevet av A. M. Lund, Lindboe, Røsoch og Himberg-Larsen. «Baccarat» var ikke bare en god revy, men den hadde bragt noe nytt inn. I den hørtes for første gang en tone som adskilte sig fra den som før alltid hadde vært studentenes fra scenen. Var det krigen? Ja, det måtte være den som
fikk studentene til å synge med så kraftig i «Rocambole»s refreng:

Mitt liv er urolig,
natt er som dag;
mitt eventyr det er utrolig,
livet er kort - Baccarat!
Derfor jeg tømmer mitt beger
for galgenhumør ...
La myrde, la dolke, la brenne på bål!
Rocamboles skål!

Selv i den obligate Trondhjem-sang var det kommet inn en ny tone, krigsstudentenes skepsis og kritikk. Hvert vers begynner med det gamle skryt til melodi «Santa Lucia», men så plutselig slår det om; og efter en lovsang til Trondhjems damer, heter det f. eks.:

Men der er noen ganske små detaljer
som jeg ofte synes er mindre bra:
Ganske fri for koketteri,
svære støvler med spiker i,
sier aldri nei når vi vil fri,
roper på mor når vi kysser di
- at slikt er leit
er no´ som alle veit.

Foto under: «Baccarat» 1917. Rocambole (Hans Jacob Nilsen) dukker op og skyter spionen Rautenpels (Nissen). Gjennemgangsstudenten (Finn Børsum) ligger på benken; bak ham står den torpederte sjømann Tor Pedersen (Leif Holst). Rovedderkoppen (Adolf v. Krogh) nærmer sig fra høire.Foto under: Helvetesscenen i «Baccarat». Fanden (Anton Marius Lund) og hans hovmester (Himberg-Larsen). I midten «Spikeren» (Lindboe). Rocambole omfavner Albertina (Leif Støren), og Gina o´Selford (Blehr) har ulljobbare Lindstrørn (Solem) til kavalér.

Mer i Studenter i den gamle stad.


Fakta:
Baccarat (UKA 1917)

Framført: Høst 1917
Lokale: Cirkus
UKE-revy
Forfatterkollegiet:
Anton Marius Lund
Asbjørn Lindboe
Henry Røsoch
Ola Himberg-Larsen

Instruktør:
Asbjørn Lindboe

Skuespiller:
Adolf von Krogh
Anton Marius Lund
Arne Solem
Asbjørn Lindboe
Finn Børsum - Gjennemgangsstudenten Max
Hans Jacob "Rocambole" Nilsen - Rocambole
Leif Holst
Leif Støren
Ola Himberg-Larsen


Webansvarlige:
sit-web (a) samfundet.no
og Idar Lind

Rediger


Finner du feil eller mangler? Har du gode ideer? Kontakt de ansvarlige!