barnebøker
ungdomsbøker
antologier


tilbake til Gretes side


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...Det är mänsklig verklighet i sagovärldens gestalt. Djuren för livliga dialoger - det är en fröjd att läsa sådanna böcker högt för barn!... Susanne Gerstenberg, Miljö-Tidningen

 

Barnebøker

På denne siden finner du en oversikt over barnebøkene jeg har skrevet. Teksten er den samme som baksideteksten på boka.
Klikker du på boka får du omslaget som større bilde.

Fabel Jakop og suppegjøken

Se stort omslag! Fabel Jakop kan ikke dra ut og fortelle eventyr i kveld. Det skjer så mye i Kråkeslottet hans, han må være hjemme og passe på!

Men det lytter små ører overalt, både innenfor veggene og utenfor.

Fabel Jakop sitter i stua si, løfter de hvite vingene og forteller historier om Takrenne-Kaja og Stokkand-Anna.

Og når han i tillegg får besøk av en som har sin egen historie, blir det mange spennende fabler å lytte till fra Kråkeslottet denne kvelden.

Cappelen 2008
Illustrasjoner: Odd Henning Skyllingstad


Fabel Jakop, havet og den lille melketanna

Se stort omslag! Kari-kråka er lei seg. Far sitter på staur borte på stubbåkeren og prater med langveisfarende kornkråker. Mor er på overnattingsbesøk hos tante i byen. Kari-kråka er helt alene i reiret. Plutselig lander en diger, mørk skygge, en underlig, nifs fugl ved siden av henne! Hun blir fryktelig redd, men fuglen er ikke farlig.

"Jeg er Hvitvingen, Fabel Jakob", sier han. "Jeg forteller sagn og eventyr. Kanskje du vil høre en liten historie?"

I denne boka får du og Kari-kråka høre fem av Fabel Jakobs merkelige historier.

Cappelen 2007
Illustrasjoner: Odd Henning Skyllingstad


Fabel Jakop - og den hersens kjærligheten

Se stort omslag! Om våren er det kjærestepar overalt.Fabel Jakop blir helt blingsete av det. Han ser dobbelt rett og slett. To og to fugler som kvitrer og kliner og er forelska. To og to som roper på Jakob og vil høre eventyret om Den Store Evige Kjærligheten.

Men Jakob vil heller fortelle om kråkegutten Jakk som ønsker seg en venn. Når han endelig får det, sier farenb hans: Jag henne bort! Alle hater den slags løse fugler! Vi er en skikkelig familie, vi gjør som alle andre. Jag henne bort!

Og nå blir det farlig. Hegra spionerer og lsadrer, kråkebandittene kommer for å drepe. Jakk og Koko må flykte. Men hvordan skal de klare å redde seg selv og hverandre? Og løse fugler - hva er det egentlig?

Fabel Jakob vet det selvsagt. Når han brer ut de store, hvite vingene sine, da er det klin umulig ikke å lytte, for han kan de aller fineste fortellingene og vet det aller meste om hva som skjer i skogen.

Landbruksforlaget 2004
Illustrasjoner: Lars M. Aurtande


Fabel Jakop - og de magiske eggene

Se stort omslag! Når Fabel Jakop brer ut de store, hvite vingene sine, da er det klin umulig å la være å lytte, for han kan de aller fineste fortellingene og vet det aller meste av hva som skjer i skogen!
Han vet for eksempel alt om:
  • livsfarlige kråkebanditter
  • merkelige, magiske egg
  • mystiske, skumle Solsnufester
  • sladrende sangsvaner
Men først og fremst kan han historien om kråkegutten Konrad, en snill, men ganske vill fyr som er ute etter action. På Vinternattplassen treffer han en tøff gjeng ungkråker som han gjerne vil være venn med. for enhver pris ...
Bli med inn under Fabel Jakops vinger og lytt til en historie full av spenning, fart og humor, men også masse poesi.

Landbruksforlaget 2004
Illustrasjoner: Lars M. Aurtande


Bakkestart, Valentino!

Se stort omslag! ”Du får ikke slå, Valentino!” sa læreren hans, Bente Moen. ”Vi kan ikke ha en gutt her på skolen som slår de andre barna.” Hun pustet fort og anstrengt. Ansiktet hennes var rødt. Hun ser ut som en ballong, tenkte Valentino. Han stirret på henne gjennom luggen. ”Bente Moen – skal på doen!” sa han. Han ventet at ballongen skulle sprekke. I stedet lente Bente Moen seg mot leskuret og tittet ned på ham. ”Vet du hva jeg tror, Valentino,” sa hun, ”jeg tror at du trenger en venn.” Dette er historien om Valentino Dal, som er 7 år, og støttekontakten hans, Anders, på 20. Valentino og Anders går sammen. Bokstavelig talt, og på mange andre måter
går de sammen. Og veien blir helt annerledes
enn de hadde tenkte seg …

Gyldendal Norsk Forlag 1987
Illustrasjoner: Ingunn Bøhn


Veien til sommeren, Valentino!

Se stort omslag! ”Nå kommer sommeren,” sier folk, ”endelig kommer den!” De blir glade. De lengter etter den hele vinteren og glemmer den aldri. Er sommeren en trekkfugl fra et annet land? Går det an å bli kjent med den? Valentino prøver å tenke seg hvordan det vil være å seile gjennom lufta sammen med den fuglen. ”Der kommer Valentino og sommeren,” vil folk si da, ”endelig kommer de!” Valentino skal på ferie til Anders inne i skogen. Kofferten hans står ferdigpakket. Vil han finne fuglen der inne? Eller vil han finne noe helt annet? Han vet ikke. Men han er nesten sikker på at sommeren er en fugl. Sommeren blir annerledes enn Valentino har tenkt seg. Den blir vanskeligere, men den blir mye, mye finere også!

Gyldendal Norsk Forlag 1989
Illustrasjoner: Ingunn Bøhn


Engelen Roy

Se stort omslag! ”Den redde natten. Gry lå på magen med ansiktet ned i puta og kjente hvordan toget raste av gårde med henne …” Det skulle være fire premièrer på samme tid. Det var ekstra travelt på teateret. Allikevel måtte hun være der hos far akkurat denne uken. Mor hadde en gammel avtale med ham om det. Hang den store krinolinekjolen på systua fremdeles? Hun kunne krype inn under den, sitte i et telt av tykk, gul silke. Hun hadde gjort det før. Det frøs hun ikke så mye – - for hvis det ble vanskelig, hvis hun lengtet hjem eller noen kranglet, hvis ingen holdt henne fast … hva skulle hun gjøre da? Slik tenkte Gry mens toget dunket av gårde med henne gjennom natten. Den helt alene natten. Men det var før hun møtte ENGELEN ROY.

Gyldendal Norsk Forlag 1993
Omslag: Helge Hoff Monsen


Faren til Lukas

Se stort omslag! ”Store gutter går i stykker”, tenker Lukas. Torbjørn i barnehagen har brukket foten, og må sitte med benet på en stol meden diger tøffel på seg. Og Patrik og Freddy som kjører altfor fort på sykkel og skrenser nedover bakken, kanskje en av dem går i stykker snart? Lukas liker ikke å tenke på det. Han vil tenkte på faren sin. Faren til Lukas er et annet sted, men Lukas kan snakke med ham nesten når han vil. For Lukas har en kassettspiller med en kassett der far forteller historier – èn for hver dag. Det er bra nok, synes Lukas, helt til Freddy sier at han må snakke med kassett-faren sin på ordentlig …

Tiden Norsk Forlag 1994
Illustrasjoner: Turi Frantze Lauenborg


Det aller fineste

Se stort omslag! Balder og Mikkel ble i krattet hele formiddagen. De laget hemmelige rom og ganger under bregnene. Nesa til Balder ble liksom større og større, hoven og tett. Var han ikke kvitt allergien sin likevel? Plutselig hørtes høy latter. Først èn stemme, så flere. Latteren bråkte og smalt gjennom parken. Balder krøp fort fram fra buskene. Det var den farlige gjengen!

Cappelen 1996 (Abra)
Illustrasjoner: Kerstin Fors Skarpaas
Lilly's Butikk: En heks! En heks?

Se stort omslag! Da Live og Tuva kommer hjem fra sommerferien Tror de ikke sine egne øyne. Hagens butikk er borte! Det er helt tomt, og Hagen er ingen steder. Det eneste de ser er et gresskar med skummelt ansikt. ”Sånne bruker de i Amerika når de har heksefest,” sier far. Live blir så redd at beina dirrer. Tenk om en heks har tryllet bort både butikken og Hagen!

Cappelen 1998
Illustrasjoner: Tania Kjedset


Lilly's Butikk: Glansbildeballen

Se stort omslag! Den fine røde ballen, som Live har reddet fra loppemarkedkassen og limt glansbilder på, er plutselig borte! Live er veldig lei seg og leter og leter. Men ballen er vekk. Selv om Lilly skal ha innvielsesfest og forteller henne en hyggelig hemmelighet, kan ikke Live være glad. ”Alt som ikke er tjuvstjælt, dukker opp igjen,” sier Lilly. Men kan hun stole på det?

Cappelen 1998
Illustrasjoner: Tania Kjedset


Den rosa prinsessekjolen

Se stort omslag! Sissi har et stort ønske til 6-årsdagen: en prinsessekjole i den fargen hun synes er aller finest i verden, nemlig rosa. Sissi synes alt skal være rosa, hun. Til og med katten. Men til hennes store forundring Synes ikke de voksne rundt henne at rosa er noen fin farge. Hva skal hun gjøre for å få dem til å forstå?

Gyldendal Tiden 2000
Illustrasjoner: Trond Bredesen