:: hjem :: sofie og kathrine :: johanne og lyder :: forfatteren ::

Bøkene om Sofie og Kathrine

Jeg har skrevet fem bøker om de to søstrene Sofie og Kathrine som vokser opp i Finnmark under krigen. Man følger dem gjennom krigens hverdag, tvangsevakueringen av Finnmark og hvordan de opplever freden. Da er de kommet til Lillesand. I ett og et halvt år lever de som flyktninger i eget land, inntil de kommer tilbake til hjembyen Vadsø.

Bøkene har flere ganger gått som opplesningsserie i "Barnetimen for de minste", og jeg også lest dem inn som lydbøker.

David Barcilon har illustrert bøkene.


Sofie og Kathrine

Historien og Sofie og Kathrine foregår i en by i Finnmark. Året er 1944, og det er krig i Norge. De to søstrene på 5 og 7 år opplever flyalarm og bombing. Krigen blir en del av hverdagen deres. Sofie besøker ofte russefangene, og da har hun gjerne med seg en brødskive i bukselåret. Josef i russefangeleiren har sørgmodige øyne. Han har den peneste sangstemmen av alle fangene, og han skjærer ut småfugler i tre til Sofie.

Men selv om småjentene har krigen tett innpå livet, ødelegger den ikke leken og drømmene deres. Når Kathrine blir stor, skal hun bli berømt og bo i Paris. Men før hun kommer så langt, må hun først oppdra Sofie og lære henne å lese. Hun har nemlig bestemt at Sofie skal bli lærer når hun blir stor. Men Sofie har andre planer. Hun tenker å reise til New York og Rio de Janeiro og synge "Lili Marlene", akkurat slik Zarah Leander gjør.


Sofie og Kathrine 2:
Ritsj, ratsj, filibom-bom-bom

Livet går sin gang for Sofie (6) og Kathrine (8) selv om de får krigen stadig tettere inn på livet. Trusselen om tvangsevakuering av Finnmark blir en realitet høsten 1944. Men innen de kommer så langt, opplever Sofie å få en hvit kaninskinnsmuffe med lyserødt fôr. Et lyseblått selskapslommetørkle med blonder skaper forventninger om store middager på gulltallerkener i Esbensenhuset. Kathrine som drømmer om å bli en ny Pavlova, skrinlegger planene fordi øvelsene ved "pa de dø"-stanga medfører så mye styr. Men det blir blodig alvor da midtbyen i Vadsø blir jevnet med jorda. Familien flytter foreløpig til en hytte utenfor byen, og der kan Sofie feire en forsinket gebursdag. Sofie vet at fremtiden er uviss, men fru Persen lærer henne å ta godt vare på de lykkelige stundene. Sofie er så glad for at fru Persen synes at gebursdagsselskapet hennes er en slik lykkelig stund.


Sofie og Kathrine 3:
Men humørdrops i bagasjen

Sofie (6) og Kathrine (8) flytter til Tana sammen med mor da Vadsø blir bombet i august 1944. Far er i Bergen. I Tana bor de hos Lavre, som har det peneste hustaket Sofie noensinne har sett. Hverdagens lek får etter hvert mer alvor over seg. Jentene er vitne til transporten av russefanger, og da tyskerne iverksetter tvangsevakueringen av Finnmark, blir det blodig alvor. Turen ombord i det tyske lasteskipet "Karl Arp" fra Indre Billefjord til Narvik blir en stor påkjenning for ale, men Sofie får humørdrops hos gledessprederen fru Persen, og de hjelper henne gjennom mange tunge stunder. Familien kommer omsider til Lillesand. Der bor tante Hanna og hannkatten Papla. Nå snakker alle om freden som snart skal komme, men Sofie er bekymret. Hun er så redd for at hun ikke skal oppdage freden, og hun vet ikke om den kommer på en onsdag eller torsdag.


Sofie og Kathrine 4:
Tre ord på snei. Glem meg ei.

Sofie (7) og Kathrine (9) er tvangsevakuert fra Finnmark til Lillesand. I Lillesand opplever de fredsvåren 1945. Sofie går i tog sammen med storesøstreren Kathrine, og nå kan hun begynne å synge alle fedrelandssangene utendørs uten at noen hysjer på henne. Sofie redder bestevenninnen Vesla som ramler i sjøen, og som takk arver hun Veslas hvite amerikakjole med grønne kroklisser. En ubegripelig lykke. Sofie føler seg som en glansbildeengel. Men freden blir likevel annerledes enn Sofie trodde den skulle bli. Hvorfor kan de ikke reise tilbake til Finnmark med det samme? Kanskje kommer folk i Vadsø til å glemme henne? Sofies nære fortrolige, forhenværende telegrafistinne fru Gjentoft, trår til. Men hun kan ikke hjelpe Sofie da pappa kommer opp i en situasjon som kan få alvorlige følger for hele familien. Sofie tenker på papavene på kirkegården i Vadsø og de pene trærne i Tomaselvdalen. Kommer hun noen gang til å se dem igjen?


Sofie og Kathrine 5:
Det gror i brent jord

Etter å ha vært det første fredsåret i Lillesand får vi nå endelig følge søstrene Sofie og Kathrine på hjemturen nordover. Først til brakkeleiren på Sama i Harstad. Her treffer Sofie igjen fru Persen som danset Tango i Tana, iført hvit kjole med grønne prikker og turban. Sofie blir også kjent med Ellerine, fru Persens mor, som er så hjertens glad for at hun reddet gitaren og symaskinen da Finnmark brant. Men møtet med hjemlige trakter er ikke enkelt for Sofie. En alvorlig hendelse koster henne nesten livet, og tanken på at alt i Vadsø nå er annerledes enn før i tiden, plager henne. Men storesøster Kathrine trøster Sofie. "Det nye som skjer heter fremskritt", sier hun. "Det va et fremskritt da vi fikk hjulvisp som vi kunne skru fast i kjøkkenbenken, og det likte du jo". Men Sofie er ikke sikker. Hvordan vil det egentlig bli å komme tilbake til Vadsø?


Hvis du vil lese mer om tvangsevakueringen med "Karl Arp" som Sofie og Kathrine var med på, kan du finne det i Kjell Fjørtofts bok "Vi fikk vår frihet" (Gyldendal Norsk Forlag 1984) s.154-159 og i Harry Westerheims bok "Landet de brente" (Tiden norsk forlag 1978) s. 186-189."