:: hjem :: sofie og kathrine :: johanne og lyder :: forfatteren ::

Johanne og Lyder

Bøkene handler om Johanne og Lyder som bor i et lite fiskevær i Øst-Finnmark. Det gjelder å "stå han av" når den lille butikken til Johannes foreldre holder på å gå konkurs (bok en), når ungene isoleres på ei liten øy i et forrykende uvær to dager før jul (bok to), og når det kommer et filmteam fra Oslo som vil spille inn en film som vågværingene ikke vil være bekjent av (bok tre). Bøkene er illustrert av Jan-Kåre Øien.Det skumle brevet

Da det skumle brevet kommer, forstår Johanne og Andrea at nå må mamma og pappa stenge butikken. Dermed har de ingenting å leve av.

Men Johannes beste venn, Lyder, vet råd. Sammen med Oscar og Andrea danner de fire den hemmelige klubben "Dødsstøtet". Nå skal de ta kverken på den nifse Romy-mannen som har ødelagt alt.

Lyder er liten og tynn og redd krokodiller og løver og andre fremmede dyr, men han er ganske glup, og det er han som kommer med ideen som skal redde den lille lokalbutikken. Aksjonen ser etter hvert ut til å virke, og mamma og pappa aner ingen ting om hva som foregår.Et forrykende uvær

To dager før julaften blir Øst-Finnmark rammet av et forrykende uvær og Johanne og Lyder blir isolert på Fjellværøya sammen med Konstanse på over 80 år, som er øyas eneste beboer. Vinden er så sterk at taket blåser av huset og veggene faller sammen, telefonlinjene blir butt og strømmen går. Den eneste muligheten for å overleve er å søke tilflukt i kjelleren.

Johanne og Lyder går til filmen

Det skal lages film i Vågen. Et filmteam har bestemt seg for å lage en dyster film om hvor vanskelig en asylsøkerfamilie kan få det på et lite sted i Norge. En film om at folk ikke bryr seg. Men dsa har de ikke regnet med Johanne og Lyder og de andre innbyggerne i Vågen. Der finnes det flust med hjertevarme og husrom, og folk nekter å la seg framstille i et dårlig lys. Dermed blir det ikke særlig enkelt å være filmregissør. Men så tar virkeligheten over, og den er mye tøffere enn hvilket som helst filmmanus.

"Grete Haagenrud har gjort det igjen. Den tredje boka om bestevennene Johanne og Lyder er rett og slett en perle. Hun har laget en frodig og fargerik beskrivelse av et lite samfunn. Persongalleriet, med Johanne som et særdeles solid barn i spissen, er ganske enkelt helt herlig." Sigrun Bakken, Trønder-avisa.

>>>> Les også anmeldelse av "Johanne og Lyder går til filmen" på [ BARNEBOKKRITIKK ]
>>>> Les også anmeldelse av "Johanne og Lyder går til filmen" på [ ADRESSEAVISA ]