:: hjem :: sofie og kathrine :: johanne og lyder :: forfatteren ::


Teskjekjerringprisen

19. januar 2006 ble jeg tildelt Prøysenprisen - Teskjekjerringprisen!

Fra utdeling av Teskjekjerringprisen

Elin Prøysen og Grete Haagenrud

Fra utdeling av Teskjekjerringprisen

Arthur Artnzen, Grete Haagenrud og Halvdan Sivertsen

Møte med Teskjekjerringa - foto: Mette Westgaard

Les om forfatteren

Jeg er født i 1938 i Vardø. Da jeg var to år flyttet vi til Vadsø. Vi reiste fra Vadsø høsten 1944, men da vi kom tilbake til Finnmark etter krigen, flyttet vi til Kirkenes. Da jeg giftet meg i 1959, flyttet mannen min og jeg først til Namsos, så til Steinkjer, og i 1996 flyttet vi til Røros, og her er det kjempefint å bo. I Sofie og Kathrine-bøkene forteller jeg egentlig om hvordan jeg selv hadde det fra jeg var fem til jeg var 8 år. Til å begynne med, skrev jeg vel egentlig om søsteren min og meg, men etter hvert utviklet Sofie og Kathrine seg til å bli helt selvstendige personer.

Fra Ordkalotten - Tromsø biliotekt

Når man er forfatter, har man lov til å dikte så mye man vil, og det har jeg gjort, men alt som handler om krigen er helt sant. Etter bombingen av Vadsø 23. august 1944, flyttet vi til Tana. Vi ble tvangsevakuert med det tyske lasteskipet "Karl Arp" fra Finnmark til Narvik. Senere kom vi til Lillesand. Der bodde vi i 2 år før vi reiste til Harstad, og i 1947 kom vi tilbake til Finnmark. Denne reiseruta følger også Sofie og Kathrine, men så dikter jeg opp personer og hendinger ettersom jeg skriver.

Jeg har bestandig vært glad i å skrive, og inntil jeg var 10-12 år, tenkte jeg at jeg skulle bli forfatter. Men så var det desverre sånn at jeg skrev så mye feil, og læreren min ble så sint at jeg skjønte at det gikk nok ikke an å bli forfatter. Senere forsto jeg at jeg har nok litt skrivevansker. Jeg greier ikke alltid å se at jeg har skrevet et ord feil. Det bedret seg med årene, og det er jeg glad for. Jeg hadde jobbet som lærer i mange år da jeg plutselig fikk så innmari lyst til å skrive. Så begynte jeg bare å skrive om Sofie og Kathrine, og i løpet av fem år, ble det fem bøker. Jeg skriver som regel hver dag når jeg er hjemme, men jeg er nokså mye ute og reiser også. Jeg har vært rundt omkring over hele landet på skoler og bibliotek og lest og fortalt om Sofie og Kathrine. Det syns jeg er kjempemorsomt.

Når man er forfatter, kan man tjene mye penger ett år, og lite penger et annet år. Gjennomsnittslønna mi er vel omtrent det samme som da jeg var lærer. Jeg leser nokså mye, og den forfatteren jeg liker best, er nok Knut Hamsun. Jeg husker godt da Pippi-bøkene kom. De likte jeg veldig godt da jeg var liten. Så leste jeg Tarzan-bøker, og bøkene om Inger-Johanne av Dikken Zwilgmeyer. Det var visst de bøkene jeg likte best. Ja, også bøkene om Fjellmus og Bymus av Barbra Ring.

I det nye Grenselandmuseet som ble åpnet sommeren 1997 i Kirkenes, har Sofie og Katrine en egen liten avdeling under emnet "Krigen og Barna". Seks sentrale temaer er trukket ut. For hvert av temaene er det bygget opp en scene i et titteskap. Ved hvert titteskap er det en telefon, og der kan man sitte å høre på når jeg forteller om hva som skjer i de forskjellig episodene. Da den første Sofie og Kathrine-boka kom i 1991, fikk jeg Kulturdepartementets debutantpris. For den femte boka ble jeg nominert til Brageprisen. I september 1998 var jeg i New Dehli i India og der fikk jeg IBBY's "Certificate of Writing" for den 5. Sofie og Kathrine-boka. Når man får "Certificate of Writing", kommer man også med i "The honour list" som er en liste over IBBY's prisbelønte bøker. Alle Sofie og Kathrine-bøkene finnes som lydbøker, og det er jeg selv som har lest dem inn.

Hilsen Grete Haagenrud:: Mine utgivelser ::


Les mer:15 år gamle Solveig Mo intervjuer Grete Haagenrud om krigen og om bakgrunnen for bøkene om Sofie og Kathrine.

:: Les intervjuet ::


I artikkelen Dypdykk i barndommens rike forteller Grete Haagenrud om skriveprosessen bak bøkene om Sofie og Kathrine. Det er sine egne barndomsminner hun forteller om, og mange av minnene har hun fortrengt i årevis.

:: Les artikkelen ::


Linker:


:: Norsk Forfattersentrum ::
:: Grenselandmuseet ::
:: Barnas Polarbibliotek ::


:: Send meg e-post ::